Området

Jeg har valgt at beskæftige mig med 'Lindet Skov og Hønning Plantage' i denne biotop opgave.

Lindet Skov og Hønning Plantage ligger i Tønder Kommune, ca. 9 km fra Toftlund, 8 km fra Arnum og ca. 4 km fra Arrild (Sønderjylland).

Kort over Lindet Skov og Hønning Plantage (www.naturstyrelsen.dk)

Sattelitfoto over området (Google Maps)

***

Grunden til, at jeg har valgt netop dette område, er faktisk meget simpel. Jeg kommer der ofte, for at lufte mine hunde og det er et dejligt og smukt område, der byder på mange forskellige oplevelser. Der er ikke fyldt med mennesker, så der er god mulighed for at spotte forskellige slags dyr i området.

Lindet Skov (www.naturstyrelsen.dk)

***

I meget gammel tid, var der primært lindetræer i skoven, deraf navnet Lindet Skov. I den nordvestlige del af Hønning Plantage, kan man stadig se enkelte af disse lindetræer.

Lindet Skov og Hønning Plantage dækker et samlet areal på over 900 ha.
Orkanen i december 1999, ødelagde desværre meget af skoven. Ca. 80% af træerne væltede den nat. Før orkanen, var skoven en blanding af nogle meget gamle bøgetræer, egetræer og graner. Det er kun få af disse gamle træer, som stadig står tilbage i dag. Skoven er nu heldigvis blevet plantet til igen og er blevet mere varieret. Der er nu mest bøgetræer i skoven, men også andre løvtræer. Af nåletræer, er der flest douglas- og rødgraner. Skoven består desuden også af flere enge og moser.

***

Udover det varierede plante-, dyre- og fugleliv, har skoven også andre spændende oplevelser, at byde på.

"Røverkulen" - jættestue (eget foto)

I den østlige del af skoven, kan man finde "Røverkulen" (se foto ovenover). "Røverkulen" er en jættestue, altså et gravkammer fra bondestenalderen. Der er fri adgang til gravkammeret, idet den ene dækkesten er blevet fjernet. I følge gammel folketro, har der engang boet en røver der, som kaldtes "Pibemanden". Han boede der sammen med sin kone og 12(!!) sønner. Stuen er målt til at være 3,5 x 2,8 meter.

Langdysse i Lindet Skov (Eget foto)


I skoven findes der også et par langdysser, som ligeledes er fra bondestenalderen. En langdysse er et aflangt gravkammer. Den ene langdysse i Lindet Skov, er målt til at være 45 meter lang.


Brudgomskoblen i Lindet Skov (www.naturstyrelsen.dk)

Brudgomskoblen er egentlig bare en gruppe træer, men historien bag er lidt interessant. I 1600-tallet var skovene i meget dårlig stand. For at forbedre dette, indførte Hertug August af Nordborg i 1697, et krav om plantning af et bestemt antal træer, før en bondekarl kunne få lov til, at gifte sig. Det kunne f.eks. være 10 egetræer eller 15 bøgetræer. En del af disse brudgomskobler eller ægteskabsskove er dog enten blevet fældet eller er svære at påvise. Men én af dem, kan altså ses i Lindet Skov. 

Af andre fortidsminder i skoven, kan der nævnes: rester af bunkers fra 1. Verdenskrig og flere gravhøje fra bronzealder og jernalder.



Sidst opdateret: 2/5-15 kl. 19.18


Ingen kommentarer:

Send en kommentar