Naturpædagogiske aktiviteter

Her beskriver jeg naturpædagogiske aktiviteter i området, samt kommer med eksempler på mine faglige overvejelser i forhold hertil.

Geocaching

Cache (www.geocaching.com)
I mit område, kan man tage på jagt efter små "skattekister". Fænomenet Geocaching stammer fra USA. Det går ud på, at man ved hjælp af sin GPS (og evt. app til smartphone), leder efter de små "skatte", som er gemt over hele verden. 
I mit område, ved jeg at der er en del gemt og jeg har selv været ude og finde nogle af dem. I kasserne ligger der en lille blok papir, samt noget at skrive med, så man kan notere sit navn og dato for hvornår man har fundet cachen. Derudover ligger der nogle småting i kassen, fx. mønt, nøglering, viskelæder, visitkort, legoklods osv. Du kan tage én ting derfra og putte noget andet i. Fx. hvis man tager en nøglering derfra, kan man selv lægge en mønt i. Man er ikke tvunget til, at bytte med noget eller lægge noget i, men kan bare nøjes med at finde cachen og skrive sit navn.
Der er forskellige sværhedsgrader, for hvor godt cachen er gemt. Der kan findes en ledetråd, til hvor den er, ved at kigge i App'en.

Jeg synes det er en sjov aktivitet og min mand og jeg, har haft sjove og hyggelige dage i skoven, mens vi var på jagt efter "skatten". Man får brugt sin krop og især sine sanser. 
I forhold til børn, synes jeg det er en kanon aktivitet. Børnene synes det er sjovt, at finde "skatten" og samtidigt, får de rørt deres kroppe og brugt sanserne. I jagten på de små "skattekister", skal man nemlig bla. kravle under væltede træer, finde vej igennem en "skov" af bregner", lede i gamle træstubbe osv. Derudover kan børnene tilegne sig viden, om de planter og dyr, som de evt. kommer forbi, mens jagten er i gang.


Naturbilleder

Naturbilleder (www.schoenstaetter-marienschule.de)
Denne aktivitet er nok kendt af de fleste. Den går ud på, at man tager i skoven, samler en masse blomster, blade, bog, nødder, fjer og hvad man ellers kan finde. Når man kommer tilbage til institutionen, skal alle disse ting, limes på et stort stykke karton, så man kan skabe et smukt naturbillede, fra skoven.

Jeg synes denne aktivitet er god, da børnene kan lærer om de forskellige planter og ting fra skoven, hvad de hedder, deres form, farve, hvordan de føles osv. Derudover får de rørt sig, ved gåturen i skoven. Til sidst, får de brugt deres kreative evne. Det er en aktivitet, der både sætter gang i kroppen og kreativiteten.


***

Jeg synes det er vigtigt, at børn kommer ud i naturen, lærer at den kan være sjov og sagtens kan konkurrerer med en iPad (i hvert fald for en stund). Det kan godt være, at der ikke er drager, prinsesser og alle mulige andre ting, de kender fra deres iPad's. Men naturen har så meget andet at byde på.
Derudover er naturen en super legeplads, der giver mange og anderledes udfordringer, end hjemme på børnehavens legeplads. 
Jeg synes også det er vigtigt, at børn får rørt sig nok i hverdagen. Det er kun super, hvis de har mulighed for at komme ud i naturen hver dag og i alt slags vejr.
Hvis børn kommer nok ud i naturen, så vil de vokse op med den og lære at have respekt for den og behandle den ordenligt.



Sidst opdateret: 7/5-15, kl. 20.10

Ingen kommentarer:

Send en kommentar